Houtrot in je houtwerk voorkomen of behandelen

Houtrot in je houtwerk voorkomen of behandelen

Houtrot ontstaat door schimmels. Door langdurige vochtig weer ontstaan deze schimmels in je hout en breken ze houtsoorten af. Houtrot komt vaak voor bij kozijnen, verbindingen en liggende gedeeltes. Maar waar herken je het houtrot nu aan? Je herkent houtrot aan:
• Zachte delen in het hout;
• Het loslaten van delen hout;
• Er kunnen barsten ontstaan in de verflaag;
• Het hout kan gaan uitzetten. Hierdoor kunnen deuren en ramen gaan klemmen;
• Ongeverfd hout kan verkleuren en een bruin/zwarte kleur krijgen.

Hoe voorkom je houtrot

Houtrot voorkomen is beter dan het herstellen. Het is niet zo dat als het schilderwerk er aan de buitenkant goed uitziet, het hout daaronder ook van goede kwaliteit is. Daarom raden we aan om ervoor te zorgen dat je een goede geschikte verf gebruikt van bijvoorbeeld Sigma of Sikkens om houtrot te voorkomen. Naast het gebruik van een geschikte verf is het belangrijk dat je voorkomt dat er openstaande verbindingen zijn van bijvoorbeeld de kozijnen. Tussen openstaande verbindingen kan vocht en vuil komen en ontstaat er sneller houtrot.

Houtrot behandelen

Wij raden je aan om je houtwerk regelmatig na te kijken op houtrot en regelmatig je verfsysteem te vernieuwen. Wanneer er toch houtrot ontstaat raden wij aan de volgende stappen te ondernemen:
1. Krab de rotte plekken weg met een verfkrabber, beitel en/of houtrotfrais. Neem daarin ook 1cm gezond hout mee zodat het rotten van het hout niet ongestoord verder kan gaan wanneer het niet goed is weggehaald.
2. Vul daarna het houtrot met een houtrotvuller. Zorg ervoor dat je de houtrotvuller direct gladstrijkt met een plamuurmes. Dit voorkomt extra schuurwerk achteraf.
3. Zorg ervoor dat het houtrotvuller goed gedroogd is. Daarna schuur je het oppervlak glad en kan het houtweer netjes geschilderd worden met een geschikte grondverf en aflakverf. Wij raden aan buiten een verfsysteem te gebruiken op terpentinebasis.

Mocht je nog vragen hebben over hoe je je houtrot het best kunt aanpakken dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij voorzien je graag van een passend advies.

 

Producten bij dit artikel

Bolverf.nl, de voordeligste in verf!

Aanmelden

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, meld u hier aan voor onze nieuwsbrief.