Schoonmaken na het schilderen

Schoonmaken na het schilderen

Zelfs de beste schilders morsen wel eens met verf. Soms kan verf lastig te verwijderen zijn van plekken waar je het eigenlijk niet wilt hebben; het raam, de vloerbedekking of je handen. Hoe maak je dit schoon?

Ramen
Ben je de kozijnen aan het schilderen? Dan kunen er verfspatten op het raam belanden en dat wil je natuurlijk niet. Toch kun je deze verfspatten het beste laten opdrogen. Eenmaal droog zijn ze gemakkelijk te verwijderen met een (scheer)mesje of een glasreiniger. Houd deze in een hoek van 45 graden tegen het glas en krab de verf voorzichtig weg. Beweeg het mesje altijd in één richting, om krassen te voorkomen. Als de verf is verwijderd, kun je het glas nog eens schoonmaken met "regulier" schoonmaakmiddel.

Kleding en ander textiel
Het is natuurlijk altijd slim om oude kleding aan te trekken voor je gaat schilderen. Toch kan het gebeuren dat de verf net terecht komt op dat ene kledingstuk dat je nog wilde bewaren. Zorg dat je er dan in ieder geval snel bij bent. Natte verf is gemakkelijker te verwijderen dan ingedroogde verf. Probeer eerst zo veel mogelijk verf te absorberen met een stukje keukenpapier. Ga niet wrijven, dan wrijf je de verf alleen maar verder in de kleding. Verf op waterbasis kun je hierna goed uitspoelen onder de kraan. Verf op terpentinebasis kun je het beste verwijderen met terpentine. Dep wat terpentine op de vlek met een stuk keukenpapier of een wattenstaafje. Als de vlek geheel is verwijderd, kun je het kledingstuk het beste nog eens wassen.

Kwasten
Als er eenmaal verf op het handvat van de kwast zit, belandt het al snel op je handen, kleding etc. Om dit te voorkomen kun je een deel van de rand van je verfblik afplakken met een stukje schilderstape. Laat hier het handvat op rusten, zodat er geen verf op komt. Even klaar met schilderen, maar ga je morgen weer verder? Spoel de kwast niet uit, maar bewaar hem in een goed afgesloten boterhamzakje. Zo droogt de verf niet op en kun je de volgende dag zo weer verder.

Handen
Hardnekkige verfvlekken van je handen krijgen, zonder dat je last krijgt van droge en geïrriteerde handen? Hiervoor werken speciale handcleaners het beste. Handcleaners bevatten scrub-korrels om de verf van je handen af te krijgen, maar ook verzorgende bestanddelen, zodat je handen zacht blijven en niet geïrriteerd raken.

 

Producten bij dit artikel

Bolverf.nl, de voordeligste in verf!

Aanmelden

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, meld u hier aan voor onze nieuwsbrief.